marți, 9 ianuarie 2018

Învățați-vă copiii - partea I

De când e lumea și pământul au existat oameni răi, malefici, care au făcut rău semenilor lor sub diferite forme. În zilele noastre și în societatea românească există o tendință spre civilizare, auzi și vezi din ce în ce mai rar de cazuri șocante de omoruri, violuri și alte monstruozități. 

Și totuși nu suficient de rar. Încă se întâmplă lucruri șocante și din păcate pedepsele sunt extrem de mici pentru gravitatea lor. Știu că există țări în acest moment care trec prin evenimente cumplite sau în care condițiile de trai sunt inumane (de ex țările Africane sau din Orientul Mijlociu), dar există și țări organizate și cu un nivel ridicat de siguranță și civilizație (de ex. țările nord-europene) și noi ar trebui să tindem spre modelul lor.

Pentru că acum suntem undeva pe la mijloc ca societate. Nici prea, prea, nici foarte foarte. Este loc de mult mai bine. Și nu mă refer la nivel de trai deși este un factor extrem de important, acesta trebuie să vină mână în mână cu educația. Și nu doar cea școlară care uneori reprezintă poate doar maxim 20-30% din pregătirea unui tânăr pentru viață, ci educația despre bine și rău, despre ce este important și util cu adevărat pentru a-ți asigura o viață în primul rând sigură, și apoi fericită.

Acum aș vrea să scriu despre siguranță, în contextul știrilor recente despre anumiți infractori, alte idei o să le parcurg în alte postări.

Unu: învățați-vă copiii încă de când sunt extrem de mici să fie atenți și să nu se încreadă în străini. Indiferent că sunt polițiști, doctori, profesori, lucrători în comerț sau salubritate, vecinu' de la scara B sau un om oarecare de pe stradă sau mai nou, de pe internet. Sunt foarte mulți oameni cu intenții rele și organizații întregi la nivel mondial ce fac traffic de persoane, organe etc. Să nu intre în case străine, să nu comunice cu străini pe Facebook sau alte site-uri de socializare și să vă spună dacă cineva e prea prietenos cu ei. Comunicarea este esențială.

Doi: învățați-vă copiii să fie extrem de atenți când circulă pe stradă sau când traversează, avem șoferi foarte grăbiți ce nu respectă întotdeauna regulile de circulație.

Trei: învățați-vă copiii să se descurce în viața de adult, conferindu-le o bază de cunoștințe încă din copilărie. Poate părea banal sau enervant dar este mai bine să îți înveți copilul sau adolescentul după caz, cum se plătește o factură, cum să își facă ordine în lucruri, cum să contribuie cât de puțin la treburile casnice pentru a-i fi mai ușor mai târziu. Responsabilizarea se face treptat, treptat însă fără a-i impune anumite sarcini, mai degrabă realizați împreună ca o echipă orice îndatoriri aveți de făcut, copiii sunt foarte curioși și învață cel mai bine imitând adulții și simțindu-se importanți și apreciați când realizează un lucru. 
Deasemenea cunoscând împrejurimile și câteva instituții de bază pot evita de exemplu, să se rătăcească sau să intre în panică când rămân singuri dintr-un motiv sau altul.

Patru: duceți-vă copiii să facă sport. Este important pe toate planurile, de la sănătate la încrederea în forțele proprii și socializarea cu alți copii și tineri. Nu mai zic de cursuri de auto-apărare sau sporturi de contact care se pot dovedi extrem de utile în multe situații. Nu înseamnă că vor deveni bătăuși ci că vor avea o șansă în plus să se apere în caz de nevoie.

Învățați-vă să vă bazați mai mult pe voi și mai puțin pe autorități care nu zic că nu își fac treaba, doar că uneori nu suficient de bine și alteori mult prea târziu. Este mai bine să fiți mai prevăzători și mai sceptici în privința oamenilor decât să regretați naivitatea mai târziu. 
Asta nu înseamnă să fiți paranoici, ci doar cu ochii mai bine deschiși de la zi la zi. 
Nu există "mie nu mi se poate întâmpla". În legile hazardului suntem prinși cu toții și nu putem hotărî ce să ne ocolească mereu.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu